Istoric Fondatori

Assisi: Terezine la Congresul Internațional al Institutelor seculare

În perioada 23-26 iulie 2012, a avut loc, la Assisi, cel de-al X-lea Congres Internațional al Institutelor Seculare. Institutul Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din România a fost reprezentat de directoarea Maria-Teresa Candian (din Lugano, Elveția), iar din România au participat Elena Matei (Bacău) și Maria Emanuela Zaharia (Câmpina).

La această întâlnire au participat peste 350 de persoane din 36 de țări din toate cele cinci continente. Au fost reprezentații a peste 130 de institute seculare din întreaga lume.

Tema congresului a fost "Ascultându-l pe Dumnezeu pe «cărările istoriei»: laicitatea vorbește consacrării".

Cele trei zile de conferințe și dezbateri au fost ritmate de rugăciuni comune în șapte limbi în care s-au ținut lucrările: italiană, franceză, engleză, germană, spaniolă, portugheză și poloneză.

Lucrările congresului au fost deschise de Eminența Sa Joao Braz de Aviz, cardinalul prefect al Congregației pentru Viața consacrată,. Acesta a adus cu sine scrisoarea sfântului Părinte Benedict al XVI-lea adresată doamnei Ewa Kusz, președinta Consiliului Executiv a Conferinței Mondiale a Institutelor Seculare.

În scrisoare, între altele, papa ne spune: "Fiți disponibili mereu spre a face binele comun. Sunteți bărbați și femei capabili de o privire profundă și de exemplul bun în chiar inima istoriei, capabili să dovediți, chiar și în timpul nostru, experiența de iubire care stă la baza oricărui om și să îmbrățișați cu dragoste rănile lumii și ale Bisericii".

Alte teme dezbătute au fost: "Consacrarea lui Isus în lume și pentru lume", susținută de prof. Paolo Gamberini SJ, și "În lume, dar nu a lumii. Reflecție asupra tensiunii constante de a fi creștin" a prof. Barbara Gerl-Falkontz.

Pierre Langeron, din Franța, ne-a arătat "Cum să fim în serviciul Bisericii ca laici și în calitate de laici consacrați", după care Mons. Gerald Cyprien Lacroix, din Canada, ne-a vorbit despre "Un nou model de sfințenie fiind fideli lui Dumnezeu dar și lumii în care trăim".

O conferință interesantă și deosebit de actuală a ținut-o dr. Ivan Netto din India despre "Noile posibilități de comunicare și noul limbaj pentru Biserică", referindu-se la răspândirea tot mai largă a mass-mediei: PS, internet, I-phone, I pod etc.

Ultima conferință, la fel foarte interesantă, a fost a doamnei Piera Grigndo (Italia): "Cum se schimbă vocația noastră atunci când și lumea se schimbă și noi înșine (ne schimbăm)".

Între multe alte idei expuse se numără și următoarele:

"Lumea actuală apreciază cei trei S: soldi, succeso, sesso (banii, succesul, sexul), dar ar trebui să apreciem alți S: sapienza, sobrieta și silenzio (înțelepciunea, sobrietatea, tăcerea)".

Lucrările congresului s-au terminat la 28 iulie, când s-a ales noul consiliu mondial care va fi în funcție în următorii patru ani.

Maria-Emanuela Zaharia
(terezină, participantă la congres)

* * *

Album foto: 22-26 iulie 2012: Assisi: Congres Internațional al Institutelor Seculare

Evenimente
afișări