Istoric Fondatori

Iași: Întâlnire națională a responsabilelor comunităților de terezine

Responsabilele tuturor comunităților din țară, din cadrul Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", s-au întâlnit în ziua de 28 februarie 2015, la mănăstirea "Don Orione" din Iași, pentru un schimb de idei pe tema "Terezinele în centrul problemelor omenești".

Au fost prezenți Maria-Teresa Candian, directoarea institutului, împreună cu pr. George Paștiu, asistentul spiritual pentru surorile din România, veniți de la Lugano, din Elveția.

Ziua a debutat cu cântarea Laudelor, după care pr. Georgio Paștiu ne-a prezentat câteva direcții pentru Anul Vieții Consacrate.

Maria-Teresa Candian a arătat, prin discursul său, "ce înseamnă a fi surori în Institutul Secular «Sfânta Tereza a Pruncului Isus»". Zi de zi trebuie să trăim prezentul cu pasiune, să gustăm bucuria Evangheliei, să îmbrățișăm viitorul cu speranță și să pășim pe "calea cea mică" cu încredere, sobrietate și veghere, știind că Domnul este mereu credincios și ne dăruiește însutit. Fondatorul nostru, venerabilul episcop Aurelio Bacciarini, îndemna primele tereziene din Lugano să se "abandoneze în Dumnezeu, cu încredere filială nelimitată va fi cununa fiecărui suflet în parte și a întregului institut. Însăși soarta institutului, cu abandonare copilărească, trebuie să se sprijine pe hotărârile Providenței. În orice încercare, cuvântul de ordine să fie: "Preasfântă inimă a lui Isus, am încredere în tine!"

În continuare, Ana Toma din Huși a vorbit despre "creativitate și capacitatea de a privi spre viitor", iar Ecaterina Hanganu din Iași a conferențiat despre felul cum vom putea "îmbrățișa cu dragoste rănile lumii și ale Bisericii". Vindecarea rănilor lumii începe cu bandajarea rănilor noastre și folosind: terapia prin iertare, terapia prin iubire și terapia prin milostivire apelând la cea mai puternică armă, pavăză și remediu pentru orice rană: rugăciunea.

Elena Matei (Bacău) ne-a arătat câteva "modele de sfințenie ca fidelitate față de Dumnezeu".

Sfânta Liturghie a fost prezidată de pr. Ciprian Bulai de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, însoțit de pr. dr. Benone Lucaci, rectorul aceluiași institut, și alți cinci preoți din diferite parohii. Predica a fost susținută de pr. prof. dr. Anton Despinescu, asistentul spiritual al terezinelor din Iași.

După masa de prânz, la ora 14 s-au reluat lucrările cu noi informații, intervenții și diverse lucrări în plen.

Exercițiile spirituale din acest an vor avea loc la Iași, la Seminarul "Sfântul Iosif", în perioada 2-5 iulie 2015, sub îndrumarea pr. prof. Cristian Fodor (de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași).

Ziua s-a încheiat cu recitarea Vesperelor și cu cântece dedicate Fecioarei Maria și sfintei Tereza a Pruncului Isus.

Papa Francisc, vorbind liber la audiența acordată participanților la Conferința Italiană a Institutelor Seculare din 10 mai 2014, a spus: "Este important să aveți multă speranță! Este un har pe care trebuie să-l cereți de la Dumnezeu neîncetat: speranța care nu dezamăgește niciodată! O speranță care merge înainte!... Și nu uitați: fiți revoluționari!"

Teodora Pantazi

* * *

Album foto: Iași: Întâlnire națională a responsabilelor comunităților de terezine (Foto: Teodora Pantazi)

Evenimente
afișări