Istoric Fondatori

Iași: Exerciții spirituale pentru terezine la Institutul Teologic "Sfântul Iosif"

Iași: Exerciții spirituale pentru terezine la Institutul Teologic "Sfântul Iosif"

În perioada 7-10 iulie 2016, la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, un grup de 93 de terezine din toată țara, alături de directoarea generală, Maria-Teresa Candian (din Lugano, Elveția), au participat la exercițiile spirituale anuale, sub îndrumarea părintelui Cristinel Fodor, paroh la biserica "Sfântul Mihail" din Săbăoani (jud. Neamț).

Meditațiile susținute de două ori pe zi au fost completate de reflecții și meditații individuale sau în grup, Calea crucii, recitarea Rozariului, colocvii și adorație la preasfântul sacrament și sfânta Liturghie.

Tema a fost: "Invitați cu toții la sărbătoarea milostivirii".

Firul roșu al acestei teme se regăsește în sfânta Evanghelie - parabola tatălui îndurător. Fiului risipitor (Lc 15,11-32) și împărțită în mai multe subtitluri.

Exercițiile spirituale ne deschid drumurile spre adevăr, spre lumină și pace, avem nevoie de încredere și fidelitate pentru a putea înainta în credință și iubire.

În introducere s-au subliniat caracteristicile picturii "Întoarcerea fiului risipitor", realizată de Rembrandt van Rijn, în secolul al XVII-lea, expusă în "Muzeul Ermitaj" din Sankt Petersburg. Pictura a surprins prin lumini și umbre un moment biblic, trezind sentimente de profunde de căință și de blândețe prin îmbrățișarea dintre tată și fiu.

Șirul meditațiilor a fost împărțit în mai multe subteme:

1. Fiul cel tânăr, plin de orgolii care a părăsit casa părintească pentru plăceri ușoare, dar s-a întors smerit, tuns, aproape desculț, îmbrăcat într-o tunică ce abia îi acoperă trupul. Singurul lucru ce i-a mai rămas era spada - semn al demnității sale. S-a întors îngenunchind în fața tatălui său și cu maximă părere de rău își cere iertare.

2. Fiul cel mare, la distanță de fratele său, stă drept, dur, rigid, cu aer dojenitor, nu surâde, nu se bucură, fără nicio dorință de a se implica.

3. Tatăl cel milostiv, suferă imens pentru cei doi fii ai săi. Îi iubește pe amândoi cu aceeași dragoste. Unica sa dorință a sa este de a ierta și de a binecuvânta.

Dumnezeu este și mamă și tată pentru fiecare dintre noi. El dorește să ne cuprindă pe toți sub mantia sa generoasă și ni se oferă în orice clipă ca fiind un Dumnezeu al Milostivirii; ne dorește și pe noi milostivi. Imaginea Tatălui poate crește în noi prin cele trei căi: durere, iertare și generozitate.

Roua dimineții și soarele binevoitor din fiecare zi au purtat surorile terezine în rugăciune și meditație pe aleile parcului plin de brazi argintii și cu parfumul minunaților trandafiri. Urmau apoi recitarea Laudelor, Calea crucii, Adorația Euharistică și celelalte activități programate.

Fiind Anul Milostivirii, o noutate a fost sosirea terezinelor la catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", pentru a trece prin Poarta sfântă. Aici am fost întâmpinate de către PS Aurel Percă, episcop auxiliar al Diecezei de Iași, alături de pr. Benone Lucaci, parohul catedralei. Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Aurel, însoțit de pr. Benone Lucaci, Mons. Benone Farcaș, pr. Anton Despinescu, pr. Cristinel Fodor și pr. prof. Iosif Enășoae.

Totul a fost minunat, dar mai ales, o bună și eficientă întâlnire, în taină, cu Isus care a vorbit cu o imensă iubire fiecăreia dintre noi și ne-a făcut să creștem în credință, iubire, în rugăciune și speranță pentru a deveni "sarea pământului "și "lumina lumii" (Mt 5,13-14) tuturor celor din jurul nostru.

Pr. Anton Despinescu ne-a însoțit în toate aceste zile de meditații și de har. Decan de vârstă și cu o vastă experiență spirituală, ne-a îndemnat la rugăciune, care este cheia tuturor harurilor și rezolvarea tuturor slăbiciunilor sau a golurilor din suflet.

Sâmbătă, 9 iulie, am avut parte de o plăcută și mare surpriză: Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, ne-a vizitat și s-a rugat împreună cu noi în fața preasfântului sacrament. Înainte de binecuvântarea finală ne-a urat har și înțelepciune pentru a-l sluji în continuare cu devotament pe Cristos și Biserica și urmând spiritualitate sfintei Tereza a pruncului Isus pentru a păși și noi pe calea cea mică spre sfințenie.

Ne-am despărțit purtând în sufletele noastre toate aceste zile pline de har, de binecuvântare și de speranță că Dumnezeu este veșnic milostiv, iar Maica Domnului și sfânta Tereza a Pruncului Isus, ne vor da puterea și toată iubirea de a înainta în slujire și în viață cu pace, iubire, bucurie, slujire și bunătate.

La sfârșitul acestor zile de reculegere și meditație putem spune împreună cu patroana noastră, sfânta Tereza de Lisieux:

"Isuse, lasă-mă să fiu cât pot de recunoscătoare, lasă-mă să-ți spun că iubirea ta este peste măsură...Cum ar putea inima mea să nu se atașeze de tine? E normal ca încrederea mea în tine să nu aibă limite!" (Ms. B, 5 v)

Mulțumim din suflet lui Dumnezeu, Fecioarei Maria și nu în ultimul rând părintelui prof. Cristinel Fodor, predicator, Mons. dr. Benone Farcaș, rectorul institutului, pr. Ciprian Bulai, administratorul institutului, surorilor, întregii conduceri și, nu în ultimul rând, directoarei noastre, Maria-Teresa, care a venit de la Lugano, din Elveția, participând alături de noi la aceste zile pline de spiritualitate, de liniște și de har pe care le-a simțit fiecare terezină prezentă.

Teodora Pantazi

* * *

Sfânta Liturghie prezidată de PS Aurel Percă, la 8 iulie 2016, în catedrala din Iași:

* * *

Album foto: 7-10 iulie: Iași: Exerciții spirituale pentru terezine la Institutul Teologic "Sfântul Iosif"

Evenimente
afișări