Istoric Fondatori

Săbăoani: Întâlnirea națională de toamnă a responsabilelor comunităților de terezine

Responsabilele tuturor comunităților din țară, din cadrul Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", s-au întâlnit, sâmbătă, 3 decembrie 2016, la biserica "Sfântul Mihail" din Săbăoani, pentru un schimb de idei pe tema: "Mereu îndemnate prin chemare".

Ziua a debutat cu recitarea Laudelor, după care Maria-Tereza Candian, directoarea Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", a dezvoltat tema: "Cum să trăim sfaturile evanghelice în lume". Elementele de bază pentru Institutul secular sunt profesiunea sfaturilor evanghelice, ceea ce face din Institut o stare juridică de perfecțiune, recunoscută de Biserică, și secularitatea (adică se trăiește în lume), ceea ce ne distinge net de viața călugărească. Suntem chemate, prin consacrarea noastră, să fim credincioase sfinte, să urmăm cele trei sfaturi evanghelice: ascultarea, castitatea și ascultarea, să fim "sarea pământului și lumina lumii". Duhul Sfânt, care locuiește în noi, ne îndeamnă să ne apropiem de nevoile altora cu smerenie, cu simț practic și mai ales cu o adevărată iubire. Suntem invitate să medităm Constituțiile, să aprofundăm cuvintele lui Isus din Noul Testament și să urmăm credința fondatorului nostru, venerabilul Mons. Aurelio Bacciarini.

Elena Matei (Bacău) ne-a sugerat prin conferința prezentată "Drumul străbătut cu lumini și umbre. Viața este formată deseori, din gânduri și fapte bune, dar și din rele. "Isus, lumina lumii - din Evanghelie - ne sugerează că drumul celor care-l ascultă nu este totdeauna ușor, dar îi încurajează, asigurându-i de ajutorul său. Așadar, urmând învățăturile unor modele de sfinte și printr-o angajare personală vom primi harul și puterea lui Dumnezeu pentru a găsi numai lumina din jurul nostru.

Mariana Cornea (Huși) a arătat, prin discursul său, faptul că noi putem să ne trăim zilnic chemarea. Urmând învățăturile și spiritualitatea patroanei noastre, sfânta Tereza a Pruncului Isus vom păși pe "calea cea mică" și vom face mereu numai bine.

În încheiere, Agneza Husaru (Buhonca) a vorbit despre necesitatea de a ne trăi cu adevărat carisma: "Slujirea lui Cristos și a Bisericii, în lume" prin mărturia dată zi de zi celor care sunt în jurul nostru.

Sfânta Liturghie de la ora 11.30 a fost prezidată de Mons. prof. dr. Benone Farcaș, rector la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, concelebranți fiind pr. prof. Eduard Soare, vicerectorul aceluiași institut, pr. prof. dr. Anton Despinescu, asistentul spiritual al terezinelor din Iași, pr. prof. dr. Benone Lucaci, paroh și decan al catedralei din Iași, precum și alți preoți spirituali. Omilia a fost susținută de către pr. Daniel-Nicu Butacu.

După masa de prânz s-au prezentat informații despre desfășurarea celorlalte întâlniri din primăvara anului 2017. Înainte de încheierea zilei s-au discutat diverse probleme ce privesc buna desfășurare a activităților în toate comunitățile din țară.

Ziua s-a încheiat cu adorație la preasfântul sacrament, cu recitarea Vesperelor împreună cu pr. Cristinel Fodor, parohul gazdă, și cântece de Advent.

Întâlnirea națională de primăvară a responsabilelor comunităților terezine va fi la Săbăoani, la 25 februarie 2017.

Sfântul Părinte papa Francisc ne îndeamnă să spunem în fiecare zi: "Azi voi fi fericit, încredințat că am fost creat pentru fericire, nu doar în lumea cealaltă, ci deja în lumea de acum".

Teodora Pantazi

* * *

Album foto: 3 decembrie: Săbăoani: Întâlnirea națională de toamnă a responsabilelor comunităților de terezine (Foto: Teodora Pantazi)

Evenimente
afișări