Istoric Fondatori

Faraoani: Aniversare cu bucurie în comuniune

Grupul de terezine din Bacău împreună cu celelalte congregații am participat, duminică, 4 februarie 2018, la întâlnirea persoanelor consacrate din zona Bacău. Acțiunea s-a desfășurat în Parohia Faraoani, pentru a marca a XII-a aniversare a Zilei Mondiale a Persoanelor Consacrate.

La această sărbătoare a participat și părintele Augustin Folner, preot carmelit, responsabil al Oficiului pentru Viața Consacrată din Dieceza de Iași, însoțit de mai mulți preoți franciscani, asumpționiști și salezieni. Acțiunea a fost organizată și coordonată de sora Emanuela Bereșoaie, SMCB, responsabila zonală cu viața consacrată.

Au fost prezenți peste 130 de participanți (călugări și călugărițe), cărora ne-am alăturat și noi, 16 terezine.

Programul a cuprins o meditație introductivă, sfânta Liturghie celebrată împreună cu comunitatea, prânzul, dialog fratern, adorație euharistică.

Meditația de început, prezentată de părintele Virgil Blaj, preot franciscan, profesor la Institutul Teologic Franciscan din Roman, ne-a reamintit despre semnificațiile vieții consacrate, despre care știm că este un dar pe care l-am primit de la Dumnezeu. Ori de câte ori ne întâlnim, ne simțim ca într-o mare familie, chiar dacă aparținem unor congregații și ordine diferite. Este necesară colaborarea și comuniunea dintre noi, dar și cu ceilalți, să lucrăm pentru convertirea proprie, dar și a celorlalți. Pentru aceasta părintele relator a pus mare accent pe "împărtășirea" care trebuie să existe între persoanele consacrate, ceea ce ne va duce la "convertire". Sfântul Părinte papa Francisc spune despre convertire că "niciodată nu e prea devreme, niciodată nu e prea târziu" (cartea Niciodată prea devreme, niciodată prea târziu, scrisă de Guillaume de Menthi?re, tradusă de Cristian Șoimușan). Suntem conștienți - spunea părintele - că fiecare dintre noi întâmpinăm greutăți sau avem limitele proprii în a vorbi celor din jur despre Dumnezeu, dar trebuie să găsim mijloacele adecvate pentru a o face, deoarece actul credinței vine în urma comunicării și trebuie să ne auzim unii pe alții vorbind despre Dumnezeu. Astfel, Dumnezeu poate atinge și poate fi atins. În acest sens, părintele franciscan Virgil Blaj ne-a recomandat cartea Muntele cu șapte trepte, autorul fiind un călugăr trapist american, Thomas Merton (tradusă de Francisca Băltăceanu și Monica Broșteanu), unde vom descoperi felul în care călugărul trapist a redobândit vitalitate spirituală în compania unei însoțitoare laice pe care o preluase în timpul unei călătorii și cu care a avut o convorbire despre Dumnezeu și viața de credință.

În cadrul sfintei Liturghii, părintele Augustin, la omilie, a făcut o trecere în revistă a celor 22 de ani de când se sărbătorește Ziua Persoanelor Consacrate la nivel mondial. Sărbătoarea a fost introdusă în Biserică de sfântul papă Ioan Paul al II-lea la 2 februarie, când ne amintim de Sfânta Fecioară Maria, model de consacrare. Cu acea ocazie, sfântul papă spunea că rolul persoanelor consacrate este acela de a fi în inima Bisericii. De asemenea, părintele Augustin a amintit de sfânta Tereza a Pruncului Isus și a Divinei Fețe, care își căuta identitatea în Biserică, declarând că va fi "Iubirea" (inima Bisericii).

Și noi, căutându-ne identitatea, suntem conștiente că suntem ceea ce suntem, persoane consacrate, numai prin harul lui Dumnezeu. Nu suntem deosebite; toți suntem consacrați lui Dumnezeu prin Botez. Trebuie să fim atente la felul cum lucrează harul lui Dumnezeu în noi. Să nu stăm pasivi, să îl transmitem și altora. Să arătăm lumii prin viața noastră ce vom fi în veșnicie toți botezații.

După sfânta Liturghie, a urmat agapa frățească, oferită de comunitatea din Faraoani, unde cele mai implicate au fost terțiarele franciscane.

Un alt moment de bucurie și comuniune a fost dialogul fratern în care sora Emanuela ne-a antrenat pe toți pentru a ne simți bine ca într-o mare familie unde nu au lipsit surprizele plăcute și antrenante.

Programul s-a încheiat cu adorația euharistică.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru această frumoasă zi aniversară, de sărbătoare trăită în comuniune.

Mulțumim celor care s-au implicat și ne-au oferit această trăire: sora Emanuela, părintele Augustin.

Un gând de mulțumire și recunoștință adresăm celor care ne-au primit: comunitatea din Faraoani, și ne-au oferit posibilitatea de a fi împreună și a trăi o zi atât de minunată.

Dumnezeu să-i binecuvânteze și să-i răsplătească pe toți!

La întoarcere, ne-am oprit în reculegere la mormântul părintelui Petru Mareș, fost capelan al Sfântului Părinte, fiu al comunității Faraoani, care ne-a fost ani la rândul asistent spiritual.

Elena Matei (Bacău)

Evenimente
afișări