Istoric Fondatori

Iași: Întâlnirea națională de primăvară a terezinelor

Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași a găzduit întâlnirea națională de primăvară a terezinelor în cursul zilei de luni, 9 aprilie 2018. Tema întâlnirii a fost: "În lume, aspirând la sfințenie și perfecțiune".

Sărbătoarea Bunei-Vestiri a fost prilej de bucurie pentru terezinele din întreaga țară, care s-au reunit la Iași, în jurul directoarei generale Maria-Tereza Candian, pentru o zi de formare, de rugăciune și împărtășire.

După recitarea Laudelor, ce au deschis inima prin rugăciune pentru cuvântările ce au urmat, directoarea Institutului, Maria-Tereza Candian, a adresat un cald salut de bun-venit tuturor surorilor prezente și a susținut prima conferință. Tema expunerii - "În lume, consacrate total Domnului" - a fost o emoționantă rememorare a începuturilor Institutului "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", a aportului deosebit adus de Maria Motta, cofondatoare a Institutului alături de venerabilul episcop Aurelio Bacciarini - timpuri cunoscute și prin mărturia oferită de primele surori ale Companiei, pe care directoarea noastră le-a cunoscut îndeaproape prin conviețuirea din casa-mamă de la Lugano. Am descoperit astfel avântul deosebit al primelor surori în apostolat, vocația trăită cu ardoare, iubirea lor în slujirea lui Cristos și a Bisericii - carisma institutului nostru - și am primit un îndemn și o motivație vie de a le păși pe urme: "De voi depinde viitorul Companiei. Dacă voi veți fi sfinte, viitoarele surori vor privi mereu la exemplul vostru".

Cea de-a doua conferință, având tema "În lume, lumina care nu se stinge. «Suntem în lume lumina care strălucește și nu se stinge în întunericul acestei lumi» (Primo Feliciter, 1948)", a fost susținută de către părintele Georgio Paștiu, asistent spiritual al Institutului. Expunerea sa - o amplă și frumoasă lecție de teologie - a urmărit documentul papal Primo Feliciter emis de Pius al XII-lea în 1948, care, alături de Provida Mater Ecclesia, a oferit o bază și o legitimitate fără dubiu institutelor seculare din Biserica Catolică. Concluzia prelegerii a fost că terezinele, trăind în lume, aparținând unui institut secular, pot și sunt chemate de a deveni "sarea și lumina lumii".

A treia conferință, "70 de ani de la Provida Mater Ecclesia. Experiența trăită, impresii de la Întâlnirea Națională a Conferinței Italiene a Institutelor Seculare (C.I.I.S., octombrie 2017)", a fost susținută de Silvia Ambăruș. Expunerea a urmărit câteva idei, propuneri și inițiative care s-au dezbătut la Roma cu ocazia C.I.I.S., întâlnire la care institutul nostru a fost reprezentat de directoarea generală însoțită de câteva terezine. În mesajul transmis cu această ocazie, papa Francisc a amintit că "vocația și misiunea laicilor consacrați este de a fi atenți la lume cu inima cufundată în Dumnezeu".

După timpul dedicat aprofundării prin cuvânt a vocației noastre a urmat cel oferit lui Dumnezeu prin jertfa sfintei Liturghii, celebrată de PS Petru Gherghel - care ne-a bucurat și onorat cu prezența Excelenței Sale - împreună cu aproximativ treizeci de preoți. Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Ciprian Bejan Piser, care a amintit cum, dincolo de bucuria momentului Bunei-Vestiri, credința Mariei va întâlni și momente de obscuritate în încercările ce vor urma, culminând cu cel al răstignirii Fiului ei. Asemenea Mariei, și creștinul trece prin momente de dificultate în a discerne voința lui Dumnezeu, depășite însă prin adeziunea totală - minte, inimă și trup - la planul lui Dumnezeu. La finalul sfintei Liturghii, Preasfințitul Petru ne-a îndemnat la o viață trăită în sfințenie, purtând în suflete bucuria lui Cristos cel înviat, sub ocrotirea Maicii Domnului și a Sfintei Tereza a Pruncului Isus.

După o agapă fraternă, la care ni s-a alăturat și PS Aurel Percă, ne-am adunat din nou în jurul lui Isus euharistic, pentru o adorație condusă de pr. Cristinel Fodor și pentru recitarea Orei medii, apoi ne-am îmbrățișat și ne-am luat rămas-bun, purtând în suflete bucuria veștii celei bune a lui Cristos întrupat și înviat, dar și cu speranța unei noi revederi.

Mihaela Cotarcea (Cluj-Napoca)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment în secțiunea Album foto: 9 aprilie: Iași: Întâlnirea națională de primăvară a terezinelor. Foto: Adrian Cuba

Evenimente
afișări