Istoric Fondatori

"Pelerinul milostivirii divine. Ioan Paul al II-lea și România"

de Ecaterina Hanganu

De ce? De ce încă o carte despre sfântul Ioan Paul al II-lea?

Fiindcă, mai ales acum, avem mare nevoie de iubire. Iar Ioan Paul al II-lea este acela prin care se revarsă cu putere, armonie și delicatețe, fluviul nesfârșit al iubirii și milostivirii lui Dumnezeu.

Fiindcă, într-o lume orfană de tată, pe care, într-un fel sau altul, ea însăși crede că l-a ucis, el are curajul să strige: "Abba, Tată!", arătându-ne în felul acesta că suntem cu toții frați!

Fiindcă, în baza acestei frății, a intrat în sinagogă, dar și într-o moschee, a cerut iertare în numele Bisericii și a instituit Ziua Mondială a Păcii;

Fiindcă, în fața ofensivei răului, el ne spune: "Non abbiate paura!" Nu vă fie teamă! - îndemn repetat în Sfânta Scriptură de 365 de ori - o dată pentru fiecare zi a anului;

Fiindcă, întrebat dacă ar trebui să aleagă un singur cuvânt din Sfânta Scriptură - care ar fi acela, el a răspuns: Adevărul;

Fiindcă el considera că arma cea mai puternică este "la spada del verbo di Dio" ("sabia cuvântului lui Dumnezeu") și în calitate de om al coerenței, este în primul rând om al rugăciunii. El afirma: "filosofia îl caută, teologia îl găsește, religia îl are pe Dumnezeu. De aceea, inima trebuie să fie o bibliotecă a Cuvântului lui Dumnezeu, rostit în Scriptură. O bibliotecă deschisă mereu întrebărilor, nevoilor, situațiilor importante..."

Și încă un motiv anume: Fiindcă România ocupă un loc special în inima sa, de aceea este prima țară majoritar ortodoxă unde a pășit un Suveran Pontif după Marea Schismă - și acesta este el, Ioan Paul al II-lea. În ce constă acest "loc special"? Volumul prezent relevă o serie de argumente, în acord cu investigațiile lui Nicolae Mareș ș.a, în favoarea originii românești a străbunilor Sfântului Ioan Paul al II-lea;

Fiindcă abia după vizita sfântului Ioan Paul al II-lea, occidentul a încetat să ne mai denigreze în presă, apreciind însă ceea ce poate jefui sau folosi de la noi: materia cenușie; bogățiile solului și ale subsolului; poziția strategică a țării;

Sfântul Ioan Paul al II-lea a înțeles poporul român, căruia, prin strămoșii lui, îi aparține. El ne-a caracterizat drept "un popor creștin mândru de identitatea sa, adesea apărată cu mare preț, în chinurile și vicisitudinile care i-au marcat existența", "o națiune răstignită pe crucea credinței sale". Ne-a înțeles "de la inimă la inimă".

Așadar, de ce încă o carte despre sfântul Ioan Paul al II-lea? Fiindcă lumea moare fără iubire. Ioan Paul al II-lea personifică iubirea milostivă a lui Dumnezeu, la răscruce de vremuri, într-o lume a schimbării și violenței.

Se spune că "decât să protestăm împotriva întunericului, mai bine să aprindem un chibrit". Prezentul volum se dorește a fi o scânteie din marea lumină, din marea iubire cu care sfântul Ioan Paul al II-lea ne-a iubit și ne iubește pe noi, poporul român și întreaga lume. Volumul acesta este, de fapt, o scrisoare de iubire despre cel care, și în timpul vieții pământești, și acum, este cu Dumnezeu și în Dumnezeu.

"Iubirea mi-a explicat totul, totul și-a găsit răspuns în iubire./ Prin urmare, iubesc această iubire, oriunde s-ar afla" - scria sfântul Ioan Paul al II-lea, în Cântecul Dumnezeului ascuns.

Răspunsurile sunt multe și variate, fiindcă o carte este asemenea universului - fiecare sesizează partea care i se potrivește - aceea care vorbește deopotrivă ochilor, minții și inimii sale.

Dr. Ecaterina Hanganu

* * *

Pelerinul iubirii milostive. Sfântul Ioan Paul al II-lea în România
Ecaterina Hanganu, Ed. "Galaxia Gutenberg", 2015, ISBN 978-973-141-608-3, 16x23 cm, 510 p., 50 lei

Cartea poate fi cumpărată de la Editura "Galaxia Gutenberg", pentru detalii clic aici.

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Iași: Lansarea cărții Pelerinul iubirii milostive. Sfântul Ioan Paul al II-lea și România

* * *

Sfântul apostol și martir, Sfântul Iuda Tadeu. Sfântul cauzelor pierdute și fără speranță

de Ecaterina Hanganu

Într-o dispoziție sufletească produsă de titlul pe care Ecaterina Hanganu l-a dat prețioasei sale cărți, nu m-am oprit de la prima la ultima pagină decât pentru meditații profunde, pioase și pline de bucurie.

Fiecare cuvânt poartă mesajul sufletului Ecaterinei: "Fiecare suferință a mea să fie de folos pentru a aduce altora o bucurie".

În fiecare rând strălucește o lacrimă de durere nespusă, de speranță, de bucurie.

Prima parte ne prezintă viața, activitatea sfântă, misiunea sa, miracolele produse ca legende și actuale. Autoarea comentează epistola sfântului apostol Iuda Tadeul.

Partea a doua, prețioasă ca formă, dar mai ales prin conținut, ne învață cum să ne rugăm prin mijlocirea sfântului Iuda Tadeul. Textele meditațiilor și rugăciunilor au o valoare neprețuită: mi-au atins sufletul, m-au făcut să mă prostern și să cer mijlocirea sfântului Iuda Tadeul în marile încercări și necazuri pe care le trăim, dar le îndurăm greu. Profunzimea și noblețea sfântă a rugăciunilor m-au făcut s-o consider pe autoare o sfântă care ne dă în dar o comoară ca să ne salveze de disperare, de pierderea oricărei speranțe, de amărăciune, de întuneric care vor să ne cuprindă sufletele; iar prin mijlocirea sfântului Iuda Tadeul să se preamărească milostivirea infinită a lui Dumnezeu.

Toate cuvintele din rugi, novenă, meditații, litanie, rozariu sunt inspirate de Duhul Sfânt și binecuvântate de Sfânta Treime.

O însoțim cu pioșenie și bucurie adevărată pe Ecaterina în toate rugăciunile inspirate din devoțiunea față de sfântul apostol Iuda Tadeul, sfântul cauzelor pierdute și fără speranță, și sigur le vom regăsi! Le vom regăsi cu toți frații noștri în spirit ecumenic.

Cartea a apărut la Editura "Galaxia Gutenberg" (), în anul 2014, cu binecuvântarea PS Petru Gherghel, iar prefața este semnată de pr. Grigore Dumea.

Iulia-Ioana (Iași)

* * *

Sfântul apostol și martir, Sfântul Iuda Tadeu. Sfântul cauzelor pierdute și fără speranță
Ecaterina Hanganu, Ed. "Galaxia Gutenberg", 2014, 11x17 cm, 154 p., 12 lei

Cartea poate fi cumpărată de la Editura "Galaxia Gutenberg", pentru detalii clic aici.

* * *

Aurel Bacciarini, episcop, slujitor al carității

Făcând un arc de timp, la 19 ani de la apariția celei de-a doua ediții a cărții Aurelio Bacciarini. Vescovo. Servo della Carità, scrisă de preotul iezuit Vittorio De Bernardi și publicată de Edizioni Nuove Frontiere din Italia, pr. Cristinel Fodor, de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, a tradus această carte care apoi a fost tipărită la Editura "Presa Bună", rezultând o lucrare cu 76 de pagini, format 12x17 cm, presărate cu zece fotografii legate de viața protagonistului acesteia.

Mario Carrera, postulator al cauzei de beatificare a episcopului Aurel Bacciarini, scrie în prezentarea acestei cărți: "Din scurta descriere făcută de Vittorio De Bernardi, SJ, iese la lumină un tablou al Monseniorului Bacciarini ca o floare cu numeroasele sale petale de virtuți, dar deasupra tuturor apare luminoasă și unică virtutea rugăciunii. Aurel Bacciarini a fost un păstor mare pentru că a fost un mare om al rugăciunii".

În România, de numele acestui episcop (născut la 8 noiembrie 1873 și decedat la 27 iunie 1935) este legat Institutul Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", pe care l-a înființat în Elveția, la Lugano, împreună cu sr. Maria Motta, la 21 ianuarie 1926 și care a primit aprobarea pontificală la 1 februarie 1948. După Elveția, institutul s-a răspândit și în România, începând din anul 1996, mai întâi în Ardeal, dar apoi și în Dieceza de Iași, unde a găsit numeroase vocații, peste 84 de credincioase catolice dn Bacău, Buruienești, Butea, Focșani, Huși, Iași, Onești, Roman, Sagna, și alte câteva localități moldave făcând profesiunea perpetuă de "terezine". La nivel național, conform site-ul institutului, www.terezine.ro, sunt 116 terezine, dintre care 93 cu voturi perpetue, iar restul aspirante. În prezent, institutul este condus de sr. Maria Teresa Candian din Lugano, Elveția, care vizitează de mai multe ori pe an comunitățile din România.

Cartea în limba română a fost prezentată public de însuși traducătorul acestei cărți, pr. Cristinel Fodor, la Liturghia întâlnirii terezinelor de la Sagna, la 8 septembrie 2014. Printre altele, părintele a spus: "Cartea vrea să prezinte mai întâi surorilor din Compania Sfintei Tereza a Pruncului Isus, institut înființat de el, dar și generației tinere de azi niște repere, un exemplu, un drum uneori neted, alteori greu de urcat. În viață trebuie să înveți, iar apoi să aplici, adică să te formezi învățând. La orice vârstă poți învăța de la alții. Din această carte vei învăța de la episcopul Aurel Bacciarini cum poți deveni o pagină vie a evangheliei, cum poți accepta suferința, cum poți fi un om al rugăciunii".

Autorul acestei cărți, Vittorio De Bernardi, evidențiază viața episcopului Bacciarini, un om marcat de suferințe fizice, dar un om al rugăciunii, al cărui dosar de beatificare este în analiză la Vatican.

Cu un profund ecou în suflet rămân cuvintele prin care Mario Carrera încheie prefața acestei lucrări: "Dacă această carte despre slujitorul lui Dumnezeu, Mons. Bacciarini, va reuși să lege chiar și numai o singură relație a unui om cu Dumnezeu în rugăciune, această prezență a divinului în acea casă și în acel suflet va justifica această oboseală".

Ovidiu Bișog

* * *

Aurel Bacciarini, episcop, slujitor al carității
Vittorio De Bernardi, SJ, Ed. "Presa Bună", 2014, 7x12 cm, 76 p., 4 lei

Cartea poate fi cumpărată de la Librăria "Presa Bună" din Iași, pentru detalii clic aici

* * *

Papa Francisc - o întreită premieră

de Ecaterina Hanganu

Un cântec de bucurie și speranță ne-a adus tuturor cartea Ecaterinei Hanganu, care ne-a fost prezentată chiar de autoare într-o seară plină de lumina din Adventului, la 13 decembrie 2013.

Rod al multor ore de muncă, cartea izvorăște din admirație și respect, din iubire și suferință față de episcopul Jorge Mario Bergoglio, primul papă iezuit din Argentina, papa Francisc, de aceea "o întreită premieră".

Extrem de bine documentată, într-un limbaj prețios, dar accesibil, cartea ne face să reluăm lectura de mai multe ori pentru a ne apropia de marea și sfânta personalitate a papei Francisc.

Cititorii află lucruri noi despre familia, anii copilăriei, anii de studii ale viitorului papă care a trăit în Buenos Aires, capitala Argentinei, alături de părinți, frați și surori, alături de poporul atât de încercat în anii dictaturii.

Alegerea pentru a face parte din Societatea lui Isus a fost un adevărat miracol care l-a ajutat să fie învingător ca preot, episcop și cardinal, cu toate greutățile vieții credincioșilor pe care i-a păstorit.

Deosebită cultură și înzestrare a autoarei ne-au redat cu spirit clar, bine documentat, adevărul istoric care au pus în calea viitorului papă multe greutăți, dificultăți și critici agresive, la care a rezistat spre binele bisericii în apărarea dreptului omului.

Alegerea ca papă la 13 martie 2013 a fost încununarea, dar și continuarea muncii sale, a reformelor, a unirii Bisericii, a construirii de punți salvatoare între toți oamenii.

Activitatea papei Francisc este prezentată în mai multe capitole: "Punți în ziduri", "Lunea îngerului și continuitatea slujirii petrine" și "Încep reformele".

"Papa Francisc, o legendă vie" este un capitol fascinant care ne arată că el trăiește sub semnul trinității, al Sfintei Treimi. Cine nu este emoționat de salutul cordial pe care numai el îl adresează în fiecare duminică de "bună-ziua" și "poftă bună", de la balconul pontifical și spunându-ne tuturor să ne rugăm pentru el?

Mulțimile de credincioși de toate confesiunile sunt entuziasmate și îl aclamă cu încredere și iubire îndelung.

"Austeritate, modestie și umilință" este un subcapitol în care autoarea relevă calitățile extraordinare ale noului papă.

Prilej de bucurie, speranță și meditații găsim în capitolul "Cuvinte de înțelepciune ale papei Francisc" care ne întărește că înaltul nostru pontif este un om extraordinar.

Lansarea cărții la Editura "Presa Bună" s-a făcut în prezența PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași, a numeroși preoți și un public larg de credincioși, persoane consacrate, profesori precum și prieteni apropiați ai autoarei.

PS Petru Gherghel a exprimat aprecieri deosebite asupra cărții scrisă de Ecaterina Hanganu sub inspirația Duhului Sfânt.

Îi mulțumim și noi, toate terezinele, așteptând și alte lucrări, dorindu-i sănătate, bucurii și speranță!

Iulia-Ioana (Iași)

*

Papa Francisc - o întreită premieră
Ecaterina Hanganu, Ed. "Presa Bună", 2013, ISBN 978-606-8116-33-4, 14x20 cm, 250 p., 12 lei

Cartea poate fi cumpărată de la Librăria "Presa Bună" din Iași, pentru detalii clic aici.

*

Pe lângă contribuțiile în domeniul medicinii, este autoarea următoarelor cărți:

* * *

Poiana cu îngeri

de Ecaterina Hanganu

S-a aprins și a patra lumină în coronița de Advent. Desigur, cetele de îngeri deschid porțile cerului, căci mai sunt câteva zile până la miraculoasa noapte de Crăciun.

Lansarea cărții Ecaterinei Hanganu, "Poiana cu îngeri", a avut loc în seara zilei de 19 decembrie 2011, la Ateneul Tătărași din Iași.

Sala, împodobită de Crăciun, este plină parcă de șoaptele îngerilor care s-au adunat la eveniment. Ni se pare că ei au început să cânte sfinte și duioase colinde.

Prezentarea cărții a fost făcută de prof. univ. dr. Maria Caluschi, prof. univ. dr. Simona Modreanu și pr. Mihai Budău.

Doamna Simona Modreanu, director al Editurii "Junimea", la care a apărut cartea, a scris pe coperta cărții:

"Doamna Ecaterina Hanganu e un vehicul luminos ce străbate, de câțiva ani buni, «potecile cerului», purtată de «aripi de înger», pentru a poposi, acum, temporar, în «poiana cu îngeri». La poalele răbdătoare și ocrotitoare ale Ceahlăului sacru, oamenii - îndeosebi copiii - își întâlnesc dublul eteric de lumină, trecând simbolic prin poarta pe care Dumnezeu a lăsat-o deschisă în noi, dar pe care adesea o trântim și o ferecăm cu mii de lacăte, plângând apoi după cheile pierdute. În binecunoscutu-i de acum stil diafan și suav penetrant, doamna Hanganu își desfășoară dulceața povestirilor cu miros de brad și gutui coapte, pentru a ne aminti că, dacă privim prea îndelung umbra, ne va privi și ea pe noi, în vreme ce Răsăritul cel de Sus ne așteaptă în fiecare zi să-i deslușim taina. Care e simplă și fără podoabe. Precum iubirea. Sau lumina. Căci suntem același lucru".

Autoarea ne vrăjește sufletele cu ideile ei despre cum a realizat lucrarea pe care ne-o oferă și nouă, pământenilor, ca dar de ziua nașterii lui Isus.

Părintele Mihai Budău, invitat la lansare, adaugă pe aceeași copertă:

"Lumea îngerilor a fost și rămâne fascinantă mai ales pentru noi, pământenii. Despre ei și despre rolul lor ne vorbește sfânta Scriptură, nu ca despre niște ființe abstracte, dac ca niște prieteni și însoțitori ai omului. În cartea de față, ca și în toate «povestirile» autoarei acestor minunate pagini, îngerii ne însoțesc pe tot parcursul vieții noastre terestre, ca niște mesageri și protectori oferiți în dar de către Tatăl ceresc, pentru a ne face să simțim și să trăim minunea clipei prezente și pentrua ne pregăti întâlnirea cu El, care este izvorul și rațiunea de a fi a oricărei ființe umane și în care își va găsi împlinirea întreaga creație. Citind aceste povestiri, suntem provocați să ne umplem de optimism molipsitor, să devenim mai buni, să reflectăm la iubirea infinită și la grija permanentă pe care Tatăl ne-o poartă cu atâta gingășie. Deoarece, nu-i așa, suntem copilașii săi dragi, culmea și perfecțiunea creației. Și, plecând de la admirația lumii angelice, să devenim îngeri ai timpului nostru".

Fiecare povestire e plină de înțelepciune, fiecare poartă parfumul lui Isus din Evanghelie.

Ca să intrăm în spiritul Crăciunului, trebuie să medităm în liniște, în tăcerea universului, fiecare povestire. Sufletele noastre vor deveni și ele îngeri prezenți la ieslea din Betleem.

Cartea se încheie cu două aranjamente scenice, "Darul îngerului" și "Moștenirea", mesaje ale autoarei către cititori și cu o sfântă rugă: "Tăticule", rugă a noastră, a tuturor.

În încheiere, actorul Ticu Pușcașu a recitat o povestire din carte: "Câinele cel alb".

Afară ne aștepta iarna împodobită pentru marea sărbătoare: alb imaculat pe pământ, în arbori, sub pașii noștri; erau fulgi din aripile îngerilor, totul era o "poiană a îngerilor" în cinstea Tatălui, a Fiului și a Duhului Sfânt, a iubirii sfinte...

Dr. Iulia Vasiliu

*

Poiana cu îngeri
Ecaterina Hanganu, Ed. "Junimea", 2011, ISBN 978-973-37-1560-3, 14x20 cm, 260 p.,

*

Pentru distribuire și comenzi, persoana de contact este Iulia Matei (tel. 0755.228.539). .

*

Pe lângă contribuțiile în domeniul medicinii, este autoarea următoarelor cărți:

* * *

Ioan Paul al II-lea, apostol al Milostivirii Divine

de Ecaterina Hanganu

La începutul lunii septembrie 2011, cu binecuvântarea episcopului Petru Gherghel, a apărut la Editura "Presa Bună", volumul Ioan Paul al II-lea, apostol al Milostivirii Divine, rod al conferinței cu același titlu, ce s-a desfășurat la Academia "Anton Durcovici" din București, la 30 august 2011. Volumul conține conferințele pr. prof. univ. dr. Jan Michniak, a pr. prof. univ. dr. Tadeusz Rostworowski, SJ, ambii din Cracovia, și cea a conf. univ. dr. Ecaterina Hanganu, din Iași, care este și coordonatoarea volumului.

Cele 60 de pagini ale volumului conțin un material vast referitor la divina milostivire în viziunea fericitului Ioan Paul al II-lea și a sfintei Faustina. Conf. univ. dr. Ecaterina Hanganu prezintă Cultul Milostivirii Divine în lumea noastră prin "Icoana lui Isus milostiv", "Sărbătoarea milostivirii lui Dumnezeu", "Rozariul milostivirii lui Dumnezeu", "Ora milostivirii" și coronița rugăciunilor care sunt modalități de răspândire a devoțiunii în lume.

Milostivirea este un dar oferit oamenilor, dar al iubirii Creatorului. Iubindu-l pe el și pe semenii noștri ni se oferă speranța obținerii milostivirii divine. Îndurarea lui Dumnezeu este izvorul fericirii și bucuriei noastre, însușirea supremă a dumnezeirii, așa cum ne rugăm în litania divinei milostiviri.

Autoarea ne oferă siguranța obținerii acestei milostiviri divine, arătând siguranța iubirii divine din care decurge ea. Dr. Ecaterina Hanganu, prin informațiile oferite, ne luminează sufletele întărindu-ne credința și comuniunea în iubire.

Prof. univ. dr. Jan Michniak se referă în conferința sa la milostivirea lui Dumnezeu în învățătura fericitului Ioan Paul al II-lea. Chiar la începutul pontificatului său, în anul 1981, în enciclica Dives in misericoridia (Dumnezeu bogat în milostivire), Sfântul Părinte vorbește omenirii despre milostivirea divină care este cheia înțelegerii misterului lui Dumnezeu și a existenței oamenilor. Acest fapt este amintit și de smerita călugărița poloneză sfânta Faustina. Milostivirea dumnezeiască, relevată omului încă din Vechiul Testament, ne-a însoțit mereu de-a lungul generațiilor, oferindu-ne iubire, speranță, demnitate, dând sens existenței întregii creații. Revelația completă a milostivirii Sfintei Treimi este redată în misterul pascal. Fericitul Ioan Paul al II-lea ne aduce tuturor în atenție că în milostivire omul se întâlnește cu Dumnezeu, iar Biserica îl aproprie de izvorul creatorului. Rugăciunea, faptele de milostivire, de comuniune dau forța de care are nevoie omenirea pentru a realiza sensul existenței sale. Fericitul Ioan Paul al II-lea a încredințat mereu lumea milostivirii lui Dumnezeu. De aceea trebuie să-l privim ca un îndrumător al vieții noastre, pentru a nu ne fi teamă în lupta vieții și să proclamăm tuturor semenilor, milostivirea divină a Sfintei Treimi.

Pr. prof. univ. Tadeusz Rostworowski, SJ, prezintă conferința intitulată De la "Micul Jurnal" al sfintei Faustina la enciclica "Dives in Misericordia" a lui Ioan Paul al II-lea, în interdependența și continuitate. Autorul ne prezintă momente semnificative din viața sfintei Faustina pentru a ne face conștienți și real beneficiari ai infinitului dar al milostivirii divine. Condițiile în care putem beneficia de scrierile sfintei Faustina sunt prezentate cu mult discernământ, subliniind activitatea fericitului Ioan Paul al II-lea, pentru a o face cunoscută lumii contemporane, mai ales prin enciclica Dives in misericordia și prin munca sa deosebită de-a lungul întregi vieți. Sanctuarul Divinei Milostivirii din Cracovia este un simbol al misiunii sfintei Faustina și a fericitului Ioan Paul al II-lea.

Conf. univ. dr. Ecaterina Hanganu ne bucură sufletele prezentându-ne în încheierea volumului capitolul La răscruce de vremuri în care ne prezintă pe scurt viața fericitului Ioan Paul al II-lea și vizita sa în România. Prin fiecare cuvânt din expunere ne înalță mintea și sufletul, ne ridică parcă spre divinitate, spre pacea interioară, iertare, ecumenism real și sfânt, făcând un apostolat veridic. În subcapitolul intitulat: Cine suntem noi?, autoarea face o incursiune plină de înțelepciune în istoria spirituală a poporului nostru. În continuare ne arată, în concepție proprie, cine este fericitul Ioan Paul al II-lea. Modul în care o face este cu totul înălțător și deosebit, făcându-ne pe fiecare dintre noi fericiți că îi putem cunoaște concepțiile.

Cei trei autori devin, prin conferințele susținute și întreaga lor activitate, adevărați urmași ai marelui apostol al milostivirii divine care a fost fericitul Ioan Paul al II-lea.

Dr. Iulia Vasiliu

*

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):
- prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare, 26; 700064-Iași;
- prin fax: 0232/211527;
- prin telefon: 0232/212003, interior 41: de luni până vineri, între orele 10.00-18.00;
- prin e-mail: libraria@ercis.ro;
- prin Internet: www.ercis.ro; www.catholica.ro.

* * *

Flori ale creștinismului

de Teodora Pantazi

Acest volum a fost realizat în anul 2002 în scopul de a ușura munca profesorilor de religie sau a cateheților. Structurată în opt capitole, cartea se prezintă sub forma unui buchet de flori multicolore și veșnic proaspete pentru cei care doresc s-o savureze, pentru cei care vor să o folosească, pentru copii sau pentru cei care vor să-și alunge singurătatea.

Mulți dintre noi nu știm absolut nimic despre comuniunea sfinților, despre gustul, sensul, misterioasa și totuși reala lor prietenie cu noi toți.

Această carte face o slujire: prezintă cei mai importanți sfinți din Biserica Catolică și Ortodoxă în primele capitole, iar în cel de-al treilea sunt prezenți arhanghelii și îngerii, vrând să arate că florile cresc, înfloresc și emană același deosebit parfum în cele mai diverse grădini.

Rugăciunile, maximele, proverbele, pildele, povestirile și toate celelalte care se adaugă vieților sfinților dau posibilitatea ca meditația sfințeniei să fie mai profundă. Citind cu inima toate acestea vom descoperi că Isus este IUBIREA, iar pentru copii devin oaze de mărturisire și-i face mai buni, mai încrezători, mai apropiați și chiar prieteni ai lui Dumnezeu.

Ultimele trei capitole încearcă să umple un gol, nu de genul întâmplător sau aventurier, ci printr-o tendință sistematică și chiar programatică. Astfel ne dă câteva sugestii pentru diferite sărbători religioase: Crăciun, Paști sau pentru ziua Fecioarei Maria. Prin poezie, teatru și muzică toți copiii și chiar adulții sunt transpuși într-o lume mirifică. Chiar dacă etapele de lucru și punerea în scenă a unui spectacol necesită nenumărate repetiții, chiar dacă reprezentațiile se dau publicului o dată sau de două ori, micii-actori, copiii pun suflet în tot ceea ce fac.

Pentru că fapta bună se începe cu dragostea de Dumnezeu și de aproapele, am încercat să transmit tuturor cititorilor o clipă de rugăciune, o picătură de știință, un infinit dor de cele sfinte.

Fie ca acest mic "buchet de flori" să producă haruri îmbelșugată, iar învățăturile primite să pătrundă și să rodească în inimile celor care îl iubesc pe Cristos.

Iubirea totul mi-a explicat,
Iubirea totul mi-a dezlegat,
De-aceea iubirea o preamăresc,
Oriunde pot s-o găsesc.

Fericitul Ioan Paul al II-lea, papă

După șase ani cartea a fost republicată (a doua ediție revizuită și completată). Se găsește în vânzare la Librăria "Presa Bună" din Iași.

Autoarea

* * *

Potecile cerului

de Ecaterina Hanganu

Persoană consacrată în Institutul Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", autoarea este profesor universitar, medic de excepție, șefă a Clinicii de Hematologie din Iași. Bolnavii sunt rugăciunile ei, iar clinica, sanctuarul lor.

Printre numeroasele și valoroasele tratate medicale, ne-a dăruit, prin acest volum, un ghid de viață și sfințenie în pelerinajul pe pământ. Parcurgând cele 41 de povestiri ale volumului, ne simțim îmbogățiți, ne dispare teama, ne crește credința și admirația pentru Creator și pentru toată frumusețea creației. Autoarea ne spune că povestirile ei sunt pentru secolul XXI, dar ele vor fi și în viitorul îndepărtat o călăuză a sufletelor.

Cuvintele spuse de o fată și fratele ei, în dulcele grai moldovenesc, ne apropie de Tatăl, de Isus, de îngeri și păsări, de miresmele cerești ale vegetației pământului.

Îngerii ne iau de mână și ne duc pe Potecile Cerului, ei sunt îngeri ai Păcii, ai Iubirii, ai Blândeții, ai Iertării, unul mai minunat decât celălalt. Aflăm de întâmplări miraculoase din Istoria Sacră, de martiri, de sfinți, de apostoli, de preoți.

Potecile trec prin codrii umbroși, pe câmpii înmiresmate, pe lângă ape, pietre, pe sub cer cu nori albaștri și pufoși în care se odihnesc îngerașii. Astfel simțim comuniunea cu toată creația și ne invadează pacea interioară.

Tonul folosit de fata care ne povestește de fratele ei este duios, uneori vesel, alteori trist, plin de simboluri și speranțe.

Povestirile, înșiruite ca bobițele unui rozariu, conțin un îndemn și de cele mai multe ori sunt cuvintele lui Dumnezeu.

"Nu vă temeți", îndemnul Tatălui, iubirea pură, e chiar titlul primei povestiri în care în care îngerii dau un examen. În lucrările lor trebuie să ceară ceva de la Dumnezeu pentru oameni, iar acesta le dă Evanghelia.

"De unde vine primăvara" e o altă povestire în care îngerașul unei familii este trist și plânge pentru că acolo nu este pace. El se roagă împreună cu copilașul familiei și imediat sufletele din casa lor sunt invadate de primăvară.

"Crucea dintre sălcii" este elogiul adus unui preot ucis de comuniști, al cărui mormânt nu era cunoscut. Fata și fratele ei au descoperit pe malul râului, printre pietre, sub niște sălcii o cruciuliță. Părinții recunosc crucea preotului, fratele mamei lor, pe care a purtat-o mereu la gât în timpul vieții.

Băiatul a devenit preot, iar la mormântul părăsit, oamenii au pus o cruce de piatră care să amintească tuturor unde le sunt rădăcinile.

Toate povestirile, cele 41 de "Poteci ale cerului", ne conduc prin locuri minunate. Să căutăm fiecare dintre noi cărările pe care vom merge pentru a ajunge în casa Tatălui.

Cu nespusă delicatețe, măgărușul care l-a purtat pe Isus la Ierusalim spre moartea și învierea sa ne dă un real prilej de meditație (povestirea "Potecile Cerului").

Copiii și tinerii la cateheze, adulții în ceasuri de răgaz, bunicile care povestesc copiilor vor găsi în această carte adevărate comori.

Iulia-Ioana (Iași)

* * *

Pe aripi de înger

de Ecaterina Hanganu

Această carte a apărut în timpul Adventului, în anul 2009, ca un cadou de Crăciun.

În introducerea cărții, autoarea ne mărturisește: "Poveștile îți dăinuie inima, iar cuvântul, realitatea. De aceea realitatea este cea mai frumoasă poveste, fiindcă poartă inima ta".

Cu deosebită sensibilitate, autoarea folosește același dulce limbaj, armonios, plin de nevinovăția copiilor care ne vorbesc, împletind realul cu misterul. Îngerii umplu totul, pășesc împreună cu noi, ne învață, ne protejează chiar din prima povestire: "Lumina din grădină", urmează apoi îngerii Amintirii, ai Păcii, ai Bucuriei, ai Familiei. Plângem, râdem și ne rugăm cu ei. Îngerul Învățăturii e atent la ce adunăm în minte, iar îngerul Credinței, împreună cu toți ceilalți, coboară cu Isus la Betleem pentru noi oamenii.

În "Florile Raiului", fulgii ce se desprind de pe aripile îngerilor și cad pe pământ ca fulgi de zăpadă. Acești îngeri ne dau "vestea cea bună" și stau mereu în preajma noastră pentru a ne veni în ajutor în orice clipă.

În multe din povestiri sunt prezenți preoți, așa ca în "Porțile de Perle", unde părinții preotului, dacă pleacă spre cer, îl binecuvântează și se roagă mereu pentru el.

Frumusețea de nedescris a îngerilor ne este descrisă în povestirea "Aripile Îngerului", arătându-ne că îngerii alină lacrimile oamenilor și-i învăluie în raze de lumină. Există și oameni buni cărora le cresc aripi, aripi de iubire. Bucuria este prezentă în toate povestirile pentru că bucuria e Tatăl nostru. El ne dorește curați ca îngerii, veseli și plini de iubire.

"Îngerul de Piatră" ne spune cum frumusețea vitraliului din Biserică răspândește lumina spre oamenii care se roagă, reflectând prin el toată creația și îngerii.

Fiecare povestire ne uimește prin frumusețea temei tratate, prin spiritualitatea și înțelepciunea autoarei, prin logica și armonia stilului.

Volumul cuprinde, în cele 200 de pagini, 44 de povestiri ce ni se dăruie cu generozitate nouă tuturor spre alinarea suferințelor. Toate acestea ne duc la iubire și împăcare, la înlăturarea fricii de moarte, la comuniunea deplină între noi, poruncită de legea iubirii. Această iubire nu este alta decât Realitatea și are forma Crucii.

Iulia-Ioana (Iași)

* * *

Meșterul

de Ecaterina Hanganu

Ca într-o vrajă sfântă, Ecaterina Hanganu ne umple inimile cu florile din sufletul său generos, chiar în preajma Crăciunului anului 2010.

Prima parte a volumului se numește "Papuceii de lumină".

Fata și frățiorul ei, ne încântă din nou cu povestiri despre îngeri delicați dar și puternici, cu povestiri din Evanghelie, cu sărbători sfinte, cu învățături și îndemnuri. Apar în decursul povestirilor: Îngerul Îndoielii, al Rugăciunii, al Curajului.

Volumul începe cu îndemnul "Să mergem pe raza unui curcubeu". Preotul, fratele fetiței, îi spusese că i se va îndeplini orice dorință dacă va merge numai pe o singură rază albastră a unui curcubeu. Curajul și încrederea ne duce spre lumină, numai dacă se urmează inima lui Isus privind în sus și înainte.

O povestire încântătoare este și cea intitulată "Invitație la Bal". Suntem invitați să ne prindem în dansul cărților care, o dată pe an, coboară din rafturi cu gândurile și inimile cuprinse în ele, în muzica pe care tot ele o creează. Simfonia cărților este simfonia întregului univers, care se aude la sărbătoarea Întâmpinarea Domnului.

Adevărul e mai presus de orice carte fiind în același timp calea și viața. Cea mai luminată carte este Biblia; strălucește luminându-le pe toate, chiar și pe cea mai neînsemnată cărticică, dar mai ales luminează micuțele cărți pentru copii.

În "Vraciul" și "Marea Tiberiadei" aflăm din nou de iubirea lui Isus pentru omenire. Îngerul Îndoielii plânge de rușine pentru că soarele, deci lumina, adevărul căutând să descifreze taina esențială a universului, care este tot iubirea.

Aceste mistere și altele tot atât de profunde le află și le învață fata de la Meșter. Iubirea pe care Creatorul o toarnă în vasele noastre, de unde, ca prin vasele comunicante, trece spre alți oameni și de la ei din nou la Tatăl.

Este divina comuniune, să ne topim în Isus cel înviat și să-i cântăm iubirea cu întregul univers.

Citiți cu bucurie povestirile Ecaterinei pentru că ea vi le dăruiește, din tot sufletul, cu dragoste!

Iulia-Ioana (Iași)

* * *

Cd-ul "audiobook": "Pe aripi de înger. Povestiri din grădina sufletului"

"Pe aripi de înger. Povestiri din grădina sufletului" este titlul unui "audiobook" (carte în format audio, pe suport cd), având-o ca autoare pe Ecaterina Hanganu. A fost lansat vineri, 16 iulie 2010, la Cercul Militar Iași, în cadrul unui eveniment organizat de Cenaclul de Pictură și Literatură.

Pe afișul evenimentului puteau fi citite aceste cuvinte:

"Fiecare povestire este o bijuterie literară care promovează cu sensibilitate, iubire și credință principiile educației creștine, încrederea pură și necondiționată în Dumnezeu Tatăl.

Minunata lucrare realizată de conf. univ. dr. Ecaterina Hanganu este un dar oferit oamenilor în drumul dezvoltării personale și antrenării lor în creșterea spirituală și morală continuă, neabătută de la drumul credinței. Acest «audiobook» (carte în format audio, pe două cd-uri) este un ghid pentru părinte în educarea copiilor și o carte de învățătură pentru persoanele de orice vârstă în înțelegerea vieții".

La lansare au prezentat prof. dr. Mariana Caluschi și pr. Mihai Budău. Au recitat actorul Constantin Fârtăiș și autoarea.

Setul de două cd-uri poate fi cumpărat din Librăria "Presa Bună" din Iași și va fi disponibil și în alte librării și magazine de profil din țară. Prețul pentru un set este de 19,70 lei.

Pentru distribuire și comenzi, persoana de contact este Iuliana Matei (tel. 0755.228.539).

Ovidiu Bișog

*

Despre acest "audiobook", prof. dr. Mariana Caluschi, conferențiar universitar doctor, decan al Facultății de Psihologie și Științele Educației a Universității "Petre Andrei" din Iași, prezentă la lansare, a scris următoarele rânduri.

Clopoțelul ce trezește inima

"Fiecare om este un mesager al umanității și fiecare are un mesaj de transmis", afirma psihologul umanist ieșean Ion Holban.

Cum realizează el transmiterea mesajului reflectă personalitatea și originalitatea sa. Noi trebuie să-1 ascultăm și să reflectăm la informații transmisă. Unii construiesc case, biserici, universități și școli, alții pictează, scriu cărți, compun muzică sau poezii etc. Unii torc fir de înțelepciune din mintea și sufletul lor și își construiesc mesajul sub formă de povestiri pline de tâlc și valoare educativă și curativă.

Acesta este modelul prin care doamna doctor Ecaterina Hanganu își transmite mesajul. Ca profesionist, are menirea și datoria să însănătoșească trupul pacientului. Mesajul său profesional ar fi fost incomplet deoarece mintea, sufletul, spiritul și corpul fizic activează unitar, sinergetic: "Unul prin altul împreună și deodată".

Poveștile țesute cu fir de iubire, dor și credință, cu sensibilitate și multă încredere în puterea omului de creștere spirituală vindecătoare, de către doamna Ecaterina Hanganu, sunt "perle de înțelepciune" folositoare tuturor indiferent de vârstă. Ele au efecte educative, formative, de trezire în om a dragostei față de semeni, a sentimentelor de iubire și iertare, a gratitudinii față de Tatăl ceresc.

Iată câteva din valențele formativ-terapeutice ale povestirilor din audiobook-ul "Pe aripi de înger. Povestiri din grădina sufletului".

1. Se explică prin metafore și dialog cum să-și păstreze oamenii curată fereastra minții și a sufletului prin care privesc realitatea și lumea pentru a decide corect, cu înțelepciune, speranță și credință.

2. Prin exemple se conturează rolul iertării și iubirii în viața de zi cu zi în depășirea provocărilor, confruntărilor existenței.

3. Se ilustrează modalități diferite de a învăța cum să-i iubești pe ceilalți așa cum ne iubește Tatăl ceresc pe noi.

4. Povestirile au darul de a deschide perspective de a înțelege valențele multidimensionale ale conștiinței și posibilitățile de a le accesa.

Pașii oamenilor pe potecile cerului sunt călăuzite de îngeri trimiși să ne atenționeze și să ne susțină în toate împrejurările vieții. Prin vocea sa, doamna Ecaterina Hanganu transmite bunătate, liniște, speranță, iubire, încredere, curaj și credință.

Putem spune că autoarea însăși este un înger trimis să ne trezească inima și credința într-un timp plin de neliniști, schimbări, provocări.

Prof. dr. Mariana Caluschi

* * *

Acest CD, în limita stocului disponibil, poate fi procurat prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

afișări