Istoric Fondatori

Institutele seculare, chip al Bisericii în lume

de Laura Badaracchi

Papa: Să fiți disponibili pentru căutarea binelui comun "Să fiți disponibili să construiți, împreună cu toți căutătorii adevărului, trasee de înfăptuire a binelui comun, fără soluții prestabilite și fără teama de întrebări care rămân ca atare, ci să fiți pregătiți întotdeauna să vă puneți în joc viața voastră": este invitația adresată de Benedict al XVI-lea - printr-o scrisoare trimisă de secretarul de stat, cardinalul Tarcisio Bertone - doamnei Ewa Kusz, președinta Consiliului Executiv al Conferinței Mondiale a Institutelor Seculare, al cărui congres internațional s-a încheiat ieri după-amiază (la 25 iulie 2012 - n. trad.), în hotelul "Domus Pacis" din Assisi. De astăzi până sâmbăta viitoare (26-28 august 2012 - n. trad.), Conferința Mondială a Institutelor Seculare (CMIS) se pregătește să trăiască Adunarea, în cadrul căreia vor fi aprobate noile statute.

Circa 350 de participanți la întâlnire, provenind din aproape 40 de țări reprezentând 130 institute seculare răspândite pe planetă. "Ascultându-l pe Dumnezeu pe «cărările istoriei»: laicitatea vorbește consacrării", firul roșu al adunării, beneficiind de traducere simultană în engleză, franceză, germană, spaniolă, portugheză și poloneză, care a început lunea trecută (23 august - n.trad.).

"Vocația voastră este de a sta în lume, asumându-i toate poverile și aspirațiile", adaugă papa în mesajul său, precizând: "În acest sens, identitatea voastră afirmă și un aspect important al misiunii voastre în Biserică: adică de a o ajuta să-și realizeze existența ei în lume", în lumina Conciliului Vatican II. Chiar Conciliul "ne amintește cum relația dintre Biserică și lume trebuie să fie trăită în semnul reciprocității, prin care nu numai Biserica oferă lumii, contribuind la a face mai umană familia oamenilor și istoria sa, ci și lumea oferă Bisericii, astfel încât ea să poată să se înțeleagă mai bine pe sine pentru a trăi mai bine misiunea pe care o are".

În acest orizont, Pontiful i-a invitat pe membrii institutelor seculare la o formare permanentă, dar, mai întâi de toate, la fidelitate față de propria vocație: "...Ați decis să dați totul lui Dumnezeu și să faceți aceasta într-un mod special: rămânând laici printre laici, preoți printre preoți. Acest fapt cere o deosebită atenție pentru ca stilurile voastre de viață să se manifeste bogăția, frumusețea și radicalitatea sfaturilor evanghelice". Este ceea ce a reafirmat și cardinalul Joao Braz de Aviz, prefectul Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, deschizând lucrările: "Vocația voastră nu are semnificație decât plecând de la înrădăcinarea ei în Biserică". Și a amintit că "în perspectiva și a Anului Credinței, voit de Benedict al XVI-lea la 50 de ani de la Conciliul Vatican II, poporul lui Dumnezeu, persoane consacrate, preoți, dar și specialiști pe probleme de pastorație, canoniști, toți sunt chemați să colaboreze pentru a construi împreună noi trasee de evanghelizare și de însoțire a omului din timpul nostru". De asemenea, cardinalul i-a îndemnat pe participanți să fie "promotori ai comuniunii cu celelalte expresii de viață consacrată și realități ecleziale care împărtășesc unele aspecte ale identității și misiunii voastre". O propunere poate "îndrăzneață", a precizat, dar sugerată de însăși vocația "care vă conduce să experimentați deja în interiorul institutelor bogăția diversității și care face din trăirea voastră un laborator de dialog". Un stil evanghelic împrumutat de la Cristos însuși, așa cum a subliniat în intervenția sa părintele iezuit Paolo Gamberini: "Consacrarea lui Isus aduce cu sine un potențial revoluționar, deoarece exprimă o solidaritate trăită până la consecințele extreme, nefiind doar simpla participare la suferințele celuilalt, ci asumarea destinului, a istoriei și a ființei celuilalt". Solidaritate trăită "în uitarea de sine în mâinile lui Dumnezeu Tatăl".

(Sursa: "Avvenire", 26 iulie 2012)

Traducere de Ovidiu Bișog

Evenimente
afișări