Istoric Fondatori

Iași: Întâlnirea națională de primăvară a terezinelor

Surorile Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din România s-au întâlnit în ziua de 13 aprilie 2013, la Casa "Sfântul Iosif" din Iași, pentru o zi de reculegere pe tema "Slujirea lui Cristos si a Bisericii".

Au fost prezenți Maria-Teresa Candian, directoarea institutului, împreună cu pr. Pietro Borelli, noul asistent spiritual, și pr. George Paștiu, asistentul spiritual al institutului pentru surorile din România, toți trei veniți de la Lugano, din Elveția.

Ziua a debutat cu cântarea Laudelor, după care a conferențiat pr. Pietro Borelli, titlul fiind "Spiritul de slujire, însușire a Botezului și a consacrării în lume".

În continuare,Elena Matei a vorbit despre "Slujirea în Biserică și în favoarea omenirii: pilda patroanei noastre, sfânta Tereza de Lisieux" , după care Maria Emanuela de la Câmpina a prezentat "Constituția «Lumen gentium» și carisma unui institut secular". Ecaterina Hanganu (Iași) a încheiat lucrările prin "Exemple actuale de slujire în Biserică în lumina Constituției «Gaudium et spes»".

O scurtă intervenție a avut și pr. Anton Despinescu, asistentul spiritual al terezinelor din Iași, care le-a încurajat pe toate terezinele să continue pe drumul credinței și să pornească în larg sub imboldul lui Isus cel înviat: "Nu vă temeți!".

Sfânta Liturghie de la ora 11.30 a fost prezidată de pr. Anton Despinescu, alături de pr. Alois Fechet (vicar episcopal cu viața consacrată), Mons. Benone Farcaș (vicar general al Episcopiei Romano-Catolice de Chișinău, Republica Moldova), pr. Benone Lucaci (rectorul Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași), pr. Pietro Borelli, pr. George Paștiu (Lugano), pr. Iosif Dorcu (decan de Iași), pr. Cornel Cadar (consilier cultural la Episcopia Romano-Catolică de Iași), pr. Petru Sescu, (paroh la biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași), pr. Alois Farțadi (paroh la biserica "Sfântul Anton de Padova" din Iași), pr. Mihai Budău (vicar episcopal și econom al Diecezei de Iași) și alți preoți de la diferite comunități din Moldova.

Predica a fost ținută de pr. Alois Fechet, iar în finalul omiliei a transmis și un salut adresat terezinelor din partea PS Petru Gherghel, episcopul de Iași, care din motive de sănătate nu a putut participa.

După binecuvântarea finală, a fost lansat nr. 23 al revistei Calea cea mică. În cele 20 de pagini sunt cuprinse articole dedicate Anului Credinței; binecuvântarea și reflecția despre "Școala iubirii în familia sfintei Tereza a Pruncului Isus" au fost expuse de PS Petru Gherghel (episcopul Diecezei de Iași), iar despre "Hrana pascală a Terezei" ne-a vorbit, în articolul său, pr. Anton Despinescu. Au fost prezente, de asemenea rubricile permanente: Suflet terezian, Rugăciune, Ecouri și rebus, alte conferințe, precum și poezii scrise de sfânta Tereza a Pruncului Isus.

Reculegerea s-a încheiat la ora 15.

După masa de prânz, împreună cu o parte din terezinele prezente am participat la funeraliile sorei noastre, Elena Solcan, pe care Domnul a chemat-o acasă.

Terezinele vor participa la Luncani la exerciții spirituale în perioada 4-7 iulie 2013, sub îndrumarea preoților de la Mănăstirea Carmelită "Maica Domnului de pe Muntele Carmel și Profetul Ilie". Mons. Benone Farcaș va fi îndrumătorul și predicatorul acestor zile de har.

"Trebuie să semeni binele în jurul tău
fără a te sinchisi dacă apare.
A noastră este munca, al lui Isus este succesul".

(Sfânta Tereza a Pruncului Isus)

Teodora Pantazi

* * *

Album foto: Iași: Întâlnirea națională de primăvară a terezinelor (foto: Ovidiu Bișog)

*

Evenimente
afișări