Istoric Fondatori

In memoriam sr. Maria Emanuela Zaharia

In memoriam sr. Maria Emanuela

Mărturii în amintirea sorei Maria Emanuela, scrise de Maria-Teresa Candian și Monica Patraș.

* * *

Ne-am cunoscut la București cu ocazia primelor întâlniri din Romania. Te invitase Doina Roman din Sebeș, era în anul 2000, și te-a prezentat în puține cuvinte, dar care exprimau TOTUL: "Dânsa este a doua Maica Tereza, dar nu de Calcuta, ci de România".

Împreună am participat la diferite congrese mondiale ale institutelor seculare, prima dată în Polonia, la Varșovia, în anul 2005, apoi în anul 2012, în Italia, la Assisi.

Ai fost o persoană plină de inițiative, foarte întreprinzătoare, cu privirea mereu spre viitor. Îți doreai foarte mult să se dezvolte acest institut secular și în localitatea ta, făcând eforturi în privința acesta prin propagandă vocațională și prin alte localități.

Îți mulțumesc, dragă Maria Emanuela, pentru exemplul pe care îl lași în urma ta, pentru curajul pe care l-ai manifestat!

Acum că ești în lumină, ajută-ne să fim fidele la chemarea de a fi laice consacrate, ca să putem mărturisi în lume bucuria lui Cristos Înviat!

Roagă-te pentru noi!

Maria-Teresa Candian
Lugano, 25 noiembrie 2022

* * *

Sora Maria Emanuela își exprimase dorința de a participa la ziua de reculegere de la Iași din 26 noiembrie 2022, dar Dumnezeu a schimbat planul, a vrut să ne întâlnim cu ea la Cimitirul Bellu Catolic din București, unde își doarme somnul de veci, alături de părinți. Am fi vrut să ascultam o meditație prezentată de ea, dar nu am putut decât să ne rugăm rozariu pentru sufletul ei.

Slujba de înmormântare a fost oficiată în ritul greco-catolic. Au participat cele trei fete înfiate de Maria Emanuela, dar și alți copii, ajunși la vârsta maturității, care s-au bucurat de grija ei maternă, numeroși prieteni, rude și persoane consacrate. Din partea Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" am fost eu (Monica Patraș) împreună cu Florica Boje și Doina Ardeleanu (Huși).

Părintele și sora Mariei Emanuela au prezentat în cuvinte emoționante personalitatea ei, atât pe plan profesional, cât și spiritual, dar mai ales familial; harul cu care a înzestrat-o Dumnezeu în a se dedica trup și suflet creșterii și educării copiilor abandonați.

Am cunoscut-o pe Maria Emanuela în anul 2003 la Câmpina, la o zi de reculegere. Între noi s-a legat o prietenie foarte strânsă. Am mers de multe ori la ea, când îmi solicita ajutorul legat de copii sau în vizită. Îmi voi aduce aminte cu drag de atmosfera primitoare, de vorba blândă, de sfaturile pe care mi le dădea. Ne rugam breviarul împreună în capela amenajată în casă, mergeam zilnic la biserică, iar seara se făceau rugăciuni împreuna cu copii.

Duminică, 27 noiembrie 2022, am mers la slujbă la Mănăstirea Carmelită de la Ciofliceni. Am trăit o mare bucurie când la Sfânta Liturghie s-a pomenit numele Mariei Emanuela. Ea îndrăgea acel lăcaș de rugăciune și mergea des acolo.

Sora Maria Emanuela a fost un model demn de urmat pentru Institutul Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus". Domnul să o răsplătească pentru tot binele făcut și să o fericească în ceruri.

Să se odihnească în pace!

Monica Patraș (Vaslui)

Evenimente
afișări