Istoric Fondatori

Iași: Exerciții spirituale pentru terezine la Institutul Teologic "Sfântul Iosif"

În perioada 6-9 iulie 2023, la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, terezinele din întreaga țară au participat la exercițiile spirituale anuale, sub îndrumarea părintelui predicator Cristinel Fodor, precum și la depunerea voturilor și a angajamentelor în mâinile directoarei generale Maria-Teresa Candian.

Revederea dintre noi, dar mai ales cu directoarea generală - după o perioadă mai lungă în care nu a mai putut veni în mijlocul nostru -, a fost pentru noi prilej de bucurie și mare emoție. Liturghia de deschidere din seara sosirii la institut ne-a adus apoi în spiritul de reculegere și rugăciune al exercițiilor spirituale, desfășurate și anul acesta sub privirea și prin angajamentul părintelui Cristinel Fodor. Dânsul, în meditația introductivă a exercițiilor, spunea: "Râul de apă este sufletul tău. Eu am venit să curăț izvoarele. [...] Duhul Sfânt este cel mai mare aliat al sfinților. El trăiește ca să ni-l descopere nouă pe Isus Cristos. El este mângâietorul; El este susținătorul; El este ghidul nostru; El îi pecetluiește pe creștini; El ne conduce în fiecare zi."

Spicuim câteva fragmente din meditațiile părintelui predicator și atașăm și înregistrarea audio integrală a fiecărei meditații.

*

Înregistrarea meditației introductive: (descarcă mp3)

*

Meditația 1:

Duhul Sfânt este mângâietorul, mijlocitorul nostru. "Noi nu suntem lăsați singuri cu întrebările noastre [existențiale]; Duhul Sfânt ne va ajuta să descoperim scopul vieții noastre, ne va ajuta să descoperim rostul vieții acesteia. Cum? Prin Isus Cristos. Duhul Sfânt vine să ni-l descopere pe Cristos."

Precum un ghid care, însoțind un vizitator în Capela Sixtină, trăiește alături de acesta bucuria de a-l vedea minunându-se de frumusețile ei, "scopul Duhului Sfânt este să ne ghideze pe noi în «Capela Sixtină» a lui Isus Cristos și să ne facă să ne minunăm de ceea ce vedem: vom vedea relatarea Nașterii, vrea să ne uimească cu predica de pe munte, vrea să ne inspire cu minunile despre care citim în Evanghelii, vrea să știm ce este mare în acea Vinere sfântă și Mare, ce este minunat în Duminica Paștelui; în relația cu Isus Cristos găsim iertarea păcatelor, promisiunea Cerului... [...]

Pe măsură ce trecem prin viață, Duhul Sfânt fie ne descoperă, fie ne aduce aminte ceea ce avem nevoie să știm la momentul potrivit, pentru că El este un bun învățător și lui îi place să predea, să descopere, să amintească."

Înregistrarea meditației 1: (descarcă mp3)

Meditația 2:

"«Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică, ci duhul tăriei, al iubirii și al chibzuinței» (2 Tim 1,7). Duhul Sfânt este cel care ne aduce calmul în mijlocul furtunii. Cum regăsim acest calm? Prin meditarea Sfintei Scripturi, prin consilierea unui director spiritual, dar mai ales prin rugăciune și prin cântarea religioasă. [...]

Duhul Sfânt care locuiește în noi ne schimbă mai mult și mai mult ca să ne asemănăm cu Isus. Dumnezeu nu te-a creat pentru a trăi o viață uzată, nu te-a creat ca să trăiești o viață de stres. Dumnezeu te-a creat pentru a fi plină de pasiune, de energie viața ta; te-a creat ca să ai parte de viață din abundență, să ai viață deplină. Vei avea tu parte de prezența liniștitoare a Duhului? Vei experimenta prezența plutitoare a Duhului? Vei experimenta prezența blândă a Duhului, acea prezență calmantă a Duhului?"

Înregistrarea meditației 2: (descarcă mp3)

Meditația 3:

Dumnezeu și-a luat angajamentul "de a duce cel mai prețios și de valoare cadou în Cer; iar cadoul acesta ești chiar tu, sufletul tău. Și ceea ce a promis că va face, El va duce la bun sfârșit. Duhul Sfânt este responsabil ca noi să ajungem în Ceruri." Duhul Sfânt este cel care ne-a pecetluit, cel care ne-a adoptat, cel care ne-a sigilat ca aparținând lui Dumnezeu, iar noi suntem fii și moștenitori ai lui Dumnezeu. "Ceea ce contează nu este cât de strâns ne ținem noi de Dumnezeu, contează cu adevărat cât de puternic ne ține Dumnezeu. El și-a luat responsabilitatea să ne ducă în Cer. [...]

Cu toate că ne știe trecutul și ne cunoaște viitorul, Dumnezeu încă dorește să ne iubească pe deplin. Această iubire perfectă îndepărtează orice frică și ne dăruiește acea siguranță și asigurare că Dumnezeu ne știe pe deplin și totuși ne iubește. [...] Nu mă pot gândi la un mesaj mai important decât acesta pe care ar trebui să-l primim din partea Duhului Sfânt: «Ești cunoscută și iubită de Dumnezeu!»"

Înregistrarea meditației 3: (descarcă mp3)

Meditația 4:

La consacrarea preoțească, Aaron, marele preot, a fost îmbibat cu ulei. În ziua Botezului, dvs. v-ați îmbrăcat în Duhul Sfânt. Da, sunteți acoperite cu harul lui Dumnezeu. Acoperământul suveranității lui Dumnezeu este peste voi. Cerul se așterne în fața voastră. Sunteți îmbibați de prezența și puterea Duhului Sfânt. Ați fost unși cu un dar special din partea Celui Sfânt. Ați fost puși deoparte pentru o misiune specială. [...] Acceptați-vă noua identitate! [...] Atunci când Cerul se uită spre voi, Cerul vede un copil răscumpărat, o inimă prețuită, o persoană care este pregătită pentru o eternă slujire în împărăția lui Dumnezeu. Știți cât de speciale sunteți? [...] Identitatea dvs. este definită de simplul fapt că El vă cunoaște, vă iubește, vă prețuiește și că El locuiește în voi."

Și Isus a fost uns cu ulei atunci când a fost înmormântat. "Petru și Ioan au fost primii care au intrat în mormânt, în camera funebră, după ce El a ieșit. Eu cred că ei încă puteau simți mirosul uleiurilor de pe trupul lui Isus. Cred că și femeile care l-au văzut pe Cristos înviat au putut să simtă mirosul uleiului cu care a fost îmbălsămat Isus. Și mă întreb: după cele patruzeci de zile pe pământ, când s-a înălțat la Cer, oare a luat acel parfum cu El? Și oare, atunci când îl vom vedea, vom putea simți mirosul Lui?

Și noi facem parte din familia lui. Fie ca, în timpul care urmează, Duhul Sfânt să ne aducă în vedere faptul că noi suntem îmbibați în puterea Duhului Sfânt. Fie ca, pe oriunde mergem, oamenii să simtă mirosul nostru sfânt! Și fie ca, atunci când ne uităm în urma noastră, să vedem urme de ulei pe jos, adică prezența Duhului Sfânt."

Înregistrarea meditației 4: (descarcă mp3)

Meditația 5:

"De ce tot facem lucrurile care până la urmă ne fac nefericiți? Aceasta este una din marile întrebări pentru a înțelege natura umană. Schimbarea durabilă pe care toți o dorim este un dar de la Duhul Sfânt, o lucrare supranaturală a lui Dumnezeu. Ea se produce dacă-l lăsăm pe Duhul Sfânt să fie proprietar, și nu chiriaș al sufletului nostru."

Duhul Sfânt este cel care mijlocește pentru noi cu suspine negrăite (Rom 8,26). "El are ceea ce eu și cu tine nu avem: El știe limba Cerului, știe planul suveran al lui Dumnezeu, știe cât de mult te iubește Cerul, știe că tu și cu mine suntem în pregătire pentru o lume pe care încă nu o vedem și câteodată suntem zbuciumați; și, în marea lui bunătate, alege să vorbească pentru noi. Deci, în loc să ne abandoneze când suntem în nevoi, cea mai mare și înțeleaptă forță de pe planetă ia cazul tău și al meu și îl aduce înaintea lui Dumnezeu."

Înregistrarea meditației 5: (descarcă mp3)

Mulțumim părintelui Cristinel Fodor pentru aceste minunate zile de exerciții spirituale și nădăjduim ca și la anul - cu voia Domnului - să avem parte de călăuzirea și formarea sa în institutul nostru.

Aceste zile au fost pentru terezine și prilej pentru depuneri de noi angajamente sau voturi, respectiv de reînnoire a voturilor în mâinile directoarei generale Maria-Teresa Candian. Evenimentul a avut loc în cadrul Liturghiei de vineri, 7 iulie 2023, când PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, a prezidat Liturghia și ne-a încurajat pe drumul vieții consacrate trăind carisma insuflată de patroana noastră, Sfânta Tereza a Pruncului Isus și a Sfintei Fețe. Mulțumim Preasfinției Sale pentru prezența sa în mijlocul nostru!

Mulțumim pr. dr. Ștefan Lupu, rectorul seminarului, pr. Alexandru Roca, director administrativ, precum și surorilor pentru ospitalitatea generoasă.

Mulțumim, de asemenea, directoarei noastre Maria-Teresa Candian pentru toată jertfa de până acum, dar și pentru susținerea pe care ne bizuim că o vom avea din partea dânsei și pe mai departe!

Copleșiți de darurile Duhului Sfânt, mulțumim pentru aceste zile de har bunului Dumnezeu, Sfintei Fecioare Maria și Micii Tereza, implorând asupra tuturor participanților din aceste zile ploaia îmbelșugată a petalelor de har revărsate de Duhul Sfânt din mâinile dragi ale patroanei noastre spirituale!

Mihaela Cotarcea (Cluj-Napoca)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment în secțiunea Album foto: 6-9 iulie 2023, Iași: Exerciții spirituale pentru terezine la Institutul Teologic "Sfântul Iosif"

*

Înregistrări audio ale meditațiilor și ale predicilor:

Înregistrarea meditației introductive: (descarcă mp3)

Înregistrarea meditației 1: (descarcă mp3)

Înregistrarea meditației 2: (descarcă mp3)

Înregistrarea meditației 3: (descarcă mp3)

Înregistrarea meditației 4: (descarcă mp3)

Înregistrarea meditației 5: (descarcă mp3)

Înregistrarea predicii de la Liturghia din ziua de joi, 6 iulie 2023: (descarcă mp3)

Înregistrarea predicii de la Liturghia din ziua de vineri, 7 iulie 2023: (descarcă mp3)

Înregistrarea predicii de la Liturghia din ziua de sâmbătă, 8 iulie 2023: (descarcă mp3)

Înregistrarea predicii de la Liturghia din ziua de duminică, 9 iulie 2023: (descarcă mp3)

Evenimente
afișări