Istoric Fondatori

Horgești: Întâlnirea națională de toamnă a terezinelor 2023

Comunitățile din întreaga țară ale Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" s-au reunit sâmbătă, 7 octombrie 2023, la biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Horgești, pentru întâlnirea națională de toamnă a terezinelor, cu tema "Biserica, Familia lui Dumnezeu".

După un drum pe alocuri anevoios pentru a ajunge în Horgești, bucuria revederii a fost mare pentru terezine, sosite din toate colțurile țării. Frumusețea peisajului regiunii s-a împletit cu frumusețea unei însorite zile de toamnă, precum și cu ospitalitatea plină de căldură a comunității și a parohului din Horgești. O bucurie mare a fost și așteptarea plină de nerăbdare a sosirii directoarei noastre generale, Maria-Teresa Candian, iar emoția revederii - după cum am simțit - a fost reciprocă.

Înainte de Sfânta Liturghie, celebrată în frumoasa biserică din Horgești închinată Maicii Domnului, am rostit împreună misterele de bucurie ale Sfântului Rozariu - și era o zi specială de sărbătoare pentru cinstirea acestei devoțiuni.

Sfânta Liturghie ne-a adunat în jurul mesei Cuvântului și Trupului lui Cristos. Părintele Cristinel Fodor, asistentul nostru spiritual în România, ne-a amintit în cuvântul de învățătură despre minunea victoriei de la Lepanto (1571), care a fost prilejul instituirii sărbătorii Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului și care a dat un avânt deosebit devoțiunii Sfântului Rozariu în întreaga lume catolică. De altfel, victoria de la Lepanto este doar una dintre nenumăratele minuni mijlocite de Sfânta Fecioară prin Rozariu și pe care cu toții le-am experimentat în viețile noastre, însă această sărbătoare din 7 octombrie ne aduce aminte an de an să oferim locul cuvenit în viața spirituală acestei devoțiuni atât de dragi Mamei noastre cerești.

După Liturghie a urmat un moment de împărtășire din viața comunităților institutului nostru, când au luat cuvântul, rând pe rând, reprezentante ale tuturor comunităților din țară pentru a dezvălui aspecte particulare din viața spirituală a comunității respective. Au reieșit multe activități frumoase de slujire, de la întreținerea bisericii până la vizitarea vârstnicilor, precum și comuniunea de întrajutorare a terezinelor în cadrul comunității locale, mai ales în cazul celor bolnave și care au nevoie de sprijin. Directoarea noastră, Maria-Teresa Candian, a apreciat implicarea terezinelor și a punctat că, dincolo de o funcție sau alta asumată de o terezină la un moment dat, ceea ce trebuie să transpară este disponibilitatea de a ajuta, iar rolul pe care ni-l vom asuma se va adapta în funcție de necesitate.

Ziua nu se putea încheia fără o agapă fraternă, pentru care le mulțumim din inimă tuturor celor implicați. Multe mulțumiri și Mariei-Teresa, ale cărei eforturi de a fi împreună cu noi puteau izvorî numai dintr-o inimă de mamă! Mulțumiri părintelui Cristinel Fodor, a cărui prezență ne oferă întotdeauna o reală bucurie spirituală! Mulțumim gazdelor noastre - părintelui Ioan Bișog, terezinelor și celorlalte persoane împreună-lucrătoare ce i-au stat alături! Mulțumim corului, tinerilor și tuturor celor implicați în reușita acestei zile, care pentru noi, terezinele, va rămâne memorabilă.

Mihaela Cotarcea (Cluj-Napoca)

* * *

Albumul foto oficial: 7 octombrie 2023: Horgești: Întâlnirea națională de toamnă a terezinelor (Foto: Ovidiu Bișog).

Evenimente
afișări